Rondreis door ongerept Bosnië met kinderen

De ongerepte natuur, indrukwekkende geschiedenis en architectuur en gastvrije bevolking zijn drie goede redenen waarom Bosnië je volgende ideale (zomer)bestemming kan zijn. Oh ja, dan vergeet ik de heerlijke cevapcici nog. En het is er goedkoop! En er is nog geen massatoerisme… En ik kan zo nog wel even doorgaan,…

Banja Luka

Banja Luka is de tweede grootste stad van Bosnia Herzegovina en ligt middenin de bosrijke bergen. Het is een vrij rustige stad met een winkelstraat en de Vrbas rivier loopt er dwars doorheen.

Één van de meest opvallende gebouwen in de stad is de Christus Verlosserskathedraal. Ze is gebouwd in een neo-Byzantijnse stijl en wordt gekenmerkt door de rode en gele travertijn en haar gouden koepels.

Jajce

Als je op zoek bent naar watervallen is Jajce ‘the place to be’. De Pliva-rivier vormt her en der watervallen. Op onderstaande kaart kan je de locaties van drie bijzondere watervallen zien. Ze zijn allen gratis te bezoeken. Voor een uurtje parkeren betaal je 1 Bosnische Mark, omgerekend €0,50.

De eerste waterval (A) kan je langs beide kanten van de oever bereiken. Er is een wandelpad over de watervallen gemaakt. Het zijn allemaal kleine watervallen die in elkaar overvloeien en je loopt tussen het groen. Bij goed weer kan je hier ook zwemmen vanop het strand of een bootje huren. Een toffe stop is de hippe bar Bridge of Love waar je kan schommelen en relaxen.

De tweede waterval (B) is met haar 22 meter de grootste en bevindt zich aan de stad van Jajce. Je kan je gemakkelijk parkeren aan de overkant van de stad (de straat inrijden bij ‘Autobusni kolodvor Jajce’). De parkeerplaats vind je terug op 44°20′17.19″N 17°16′07.43″E. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de waterval. Met een voetgangersbrug bereik je vervolgens de overkant en tevens de toegang tot de stad. Je kan vlak voor de stadspoort een trap naar beneden nemen en een wandelpad volgen om de waterval vanuit een ander perspectief te bekijken.

De derde waterval (C) bevindt zich aan het Plivsko meer. Er zijn een tiental watermolens ‘Mlinčići’ te vinden waar de watervallen doorheen stromen. Er is een houten pad waarbij je langs de molens kan wandelen. Rondom is een groot park met verschillende kleine speeltuinen.

Wij sliepen in een houten hut aan het Plivsko meer. Ideaal voor slow mornings en met een ongelooflijk zicht op het meer, de bossen en de bergen.

Mostar

Mostar lijkt zo uit een sprookje te komen. De kleine straatjes vol winkels met handgemaakte tapijten, Oosters ogend theeservies, gekleurde borden, olielampen, … Een lust voor het oog! Koffieliefhebbers krijgen hier de kans een typische Bosnische koffie te drinken met zicht op de iconische brug Stari Most.

De geschiedenis van Mostar is triest en mooi tegelijk. Tijdens de Balkanoorlog van 1992-1995 vormt Mostar de plaats waar de Bosnische katholieken en Bosnische moslims ten oorlog gaan. De stad wordt compleet verwoest en is in 1995 niet meer dan een spookstad. Ook de bekende en oeroude brug Stari Most wordt compleet vernield. Na de oorlog is er nood aan stabiliteit en verzoening. UNESCO zorgt voor de reconstructie van zowel het oude deel van de stad als van Stari Most die letterlijk opnieuw een verbinding vormt tussen de beide delen van de stad. In werkelijkheid heeft de oorlog echter littekens nagelaten die niet zo gemakkelijk te herstellen zijn.

Vanuit Mostar kan je verschillende bijzondere plaatsen bezoeken. Je kan daarnaast ook hiken in de bergen en raften, kajakken, canyoning en zwemmen in de rivieren.

Wij trokken met lokale gids Julijana op canyoning avontuur naar de ‘secret pools’. We hiken een twintigtal minuten tot aan de rivier waar we onze wandelschoenen inruilen voor een zwempak. Lucas en Marloes krijgen een helm op en dan kan het avontuur beginnen.

We springen het koude water in en zwemmen tot we aan een rustige plek komen. Van daaruit springen we van de rotsen het water in. We genieten even alvorens we onze weg verder zetten. Elke stop is prachtig, uniek en zorgt ervoor dat ik Bosnië één van de mooiste bestemmingen ga ik vinden waar ik ooit ben geweest. We komen aan een kleine waterval en volgen de hogergelegen rivier een tijdje tot aan een prachtig stukje natuur. We zien waterslangen, en heel veel kikkers die de kinderen weten te entertainen.

Pocitelj

Pocitelj is terecht genomineerd voor de UNESCO werelderfgoedlijst. In de 14de eeuw zou het dorp gebouwd zijn onder de heerschappij van een Bosnische koning. De jaren die daarop volgden werd de stad een strategische locatie.

Het is gelegen op amper een halfuur van Mostar en op de weg naar de Kravica watervallen en daarom een ideale en niet te missen uitstap. Er zijn veel trappen dus breng zeker voldoende water mee.

Blagaj

Niet zo ver van Mostar kan je Blagaj vinden. Wij komen er voor het Derwisj-huis, een werkhuisje uit de 16de eeuw met zeer kenmerkende Ottomaanse invloeden. Je kan het huisje van binnen bezoeken, maar vooral van buitenaf is het een pareltje.

Een brug brengt je naar de overkant van de rivier waar het ene gezellige plekje na het andere te vinden.

Je kan een kano huren om de rivier Buna af te varen. Bovenop de berg kan je Blagaj castle vinden, een verlaten fort. We hebben de wandeling tot aan het kasteel gelaten voor wat het was.

Sarajevo

De hoofdstad van Bosnië brengt een verrassende mix van oud en nieuw. Wij zijn hier slechts een avond en bezoeken het levendige ‘old town’ tot aan Baščaršija. De stad nodigt uit om nog eens terug te komen en kan een hele leuke citytrip zijn.

Heb je vragen of wil je meer weten? Aarzel niet mij te contacteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s