3 x Reisinspiratie voor vakanties zonder de kinderen

Even samen ontspannen, de batterijen opladen en alleen oog hebben voor elkaar: drie redenen waarom een vakantie zonder de kinderen geen schande is. Elk jaar gaan we een weekend of weekje weg met z’n tweeën. Een citytrip, een hike of een rally. Een top 3.

We reizen al met onze kinderen vanaf dat ze een jaar waren. Wat een prachtige reizen hebben we gemaakt! Ik zeg altijd: “Het leven stopt niet als er kinderen zijn, meer nog de intensiteit van de reizen is eens zo groot.” De verwondering, de fysieke overwinningen en dat alles als gezin mogen meemaken is een zegen. En dat weten we maar al te goed. Maar af en toe heb je even tijd nodig als koppel, als man en vrouw. Daarom proberen we elk jaar een aantal dagen tot een week weg te gaan met z’n tweeën.

“Maar af en toe heb je even tijd nodig als koppel, als man en vrouw.”

De eerste jaren als ouders kozen we ervoor een verlengd weekendje weg te gaan. De laatste jaren durven we voor meer exclusieve trips te gaan en zijn we een weekje weg.

1. The balkan trail

Met stip op één staat de Balkan Trail. De “Peaks of the Balkan” behoren tot één van de mooiste wandelroutes van Europa. Zij die me kennen weten dat ik een voorliefde heb voor authentieke reizen naar onbekende bestemmingen, dus toen ik de eerste advertenties zag voorbij komen was ik geprikkeld. Nee, niet alleen geprikkeld. Ik was onmiddellijk verkocht!

De Balkan Trail zou ons in een vijf-daagse hike door drie landen loodsen: Albanië, Montenegro en Kosovo. Do I need to say more? Na enkele weken had ik Cedric overtuigd en dezelfde dag was onze reis geboekt!

“Met een rugzak vol herinneringen en een hart vol liefde”

Één week voor afreis

Onze familie vraagt ons wat we eigenlijk gaan doen in de Balkan. Ik vertel hoeveel kilometer we gaan stappen, welke landen we doorkruisen en waar we gaan logeren. Cedric kijkt mij vol ongeloof aan. “Hoeveel kilometer gaan we afleggen?!” De wanhoop staat op zijn gezicht te lezen. Zijn nieuwe wandelschoenen staan nog in de doos. Gaat hij dit wel kunnen?

Nadat we onze testresultaten gekregen hebben en onze tickets in onze mailbox zitten zijn we zeker! We kunnen vertrekken! Onze rugzakken worden zorgvuldig ingepakt, voor warme dagen maar vooral ook voor koude dagen. We zijn er klaar voor!

Het vertrek

Natasha en Davey halen ons ‘s morgens thuis op. We zijn en route! We geraken vlot tot aan de luchthaven, checken de bagage in en stappen op het vliegtuig. Enkele uren later zijn we op onze bestemming: Podgorica. De Balkan-vlag wappert ons toe. Ons enthousiasme is nu echt niet meer te temperen. Tot we op de hete bus stappen… Nee, ook dat kan de pret niet bederven. De uitstap naar de supermarkt is het eerste avontuur van de dag.

Als we in Plav aankomen staan onze tenten al opgesteld. We installeren ons en maken ons klaar voor de eerste briefing. De helft van onze rugzak wordt achtergelaten, de eerste vriendschappen worden gesloten en we zetten ons ‘s avonds aan het allereerste kampvuur.

Vijf dagen hiken

“Vandaag gaat het pittig worden,” zo begint onze ochtendbriefing. En dat was het ook. Over grenzen heen, door bloemenweides en langs steile bergtoppen, maar het was het zo waard!

De tape belette ons niet om blaren op te lopen, het water kon onze dorst amper lessen, maar wat was het prachtig.

Even echt weg van de wereld, diepe gesprekken voeren met mensen die eerst nog onbekend maar daarna zo in ons hart gesloten werden. Onze matrasjes uit de tent slepen om naar de sterren te kijken. Lekkere wijn drinken bij het kampvuur, en lachen. Oh, wat hebben we gelachen! Het voelde alsof ik echt LEEFDE, in het nu, in het moment. Alsof alles terug even kon.

Terug thuis

De eerste dagen vol heimwee. Berichtjes hier en daar: “Ik mis jou!”. De warmte en liefde is zo sterk, zo echt. Gelijkgestemde zielen, avonturiers, levensgenieters, zo anders en zo hetzelfde tegelijkertijd.

Zo dankbaar voor alle momenten en alle prachtige herinneringen.

2. Lissabon en Cascais

In de zomer van 2017 gaven we elkaar het ja-woord. In de winter zouden we vijf weken met ons gezin in Thailand rondtrekken, maar onze trouw konden we niet onopgemerkt voorbij gaan. Een mini huwelijksreis dus! Omwille van de trouw en twee kleine kinderen (toen 4 en 1 jaar) thuis, besloot ik de touwtjes uit handen te geven. We boekten met Srprs.me naar destination unknown.

Enkele dagen vooraf krijgen we het weerbericht te zien en kunnen we de koffers beginnen inpakken. Op de luchthaven is het zo ver. We onthullen onze bestemming: Portugal. Het zal voor ons de eerste keer zijn in het land langs de ruige Atlantische kust, met haar gezellige hoofdstad Lissabon en het charmante kustdorpje Cascais.

In Lissabon is er voor elk wat wils. We huren een scooter en verkennen alle hoekjes. We eten traditionele pasteis de nata en zien de betoverende Torre de Belém. We ontdekken het Palacio de Pena en het Castelo dos Mouros in Sintra. We spenderen een dag aan het strand in Sesimbra. Uiteraard verkennen we ook de binnenstad van Lissabon met haar kunstzinnige straatjes, oude trams en spectaculaire uitzichten.

Onze volgende nachten blijven we in de stijlvolle badplaats Cascais dat meteen een hele bijzondere plek in ons hart krijgt. We fietsen er naar het strand, nemen een surfles in Praia do Guincho en genieten van lekker eten bij restaurants zoals Boi na Brasa en Kech.

3. Athene

Onze citytrip naar Athene was één van onze favoriete bestemmingen. Het lekkere (goedkope!) Griekse eten scoorde al veel punten. Tel daarboven op de prachtige Griekse eilanden, de overblijfselen uit de klassieke Oudheid en de zon, en je weet meteen waarom Athene goed in de smaak is gevallen.

Na een vroege vlucht arriveren we tegen de middag in het Acropolis Hill hotel. Onze kamer en het terras bieden een schitterend zicht op de bekendste heuvel van Griekenland, de Acropolis.

We gaan op ontdekking in het centrum van de stad. Onze eerste vondst: de tempel van de Olympische Zeus en de poort van Hadrianus. We besluiten meteen naar het hoogtepunt van ons verblijf in Athene te gaan en beklimmen de Acropolis met het bekende Parthenon. Het zicht alleen is adembenemend.

De volgende dag huren we een scooter om de omgeving te verkennen. Onze eerste stop is de haven van Piraeus. We gaan schuilen voor het onweer en eten een lekker hapje. We rijden naar het hoogste punt van de stad: de top van Lykavitos. Het uitzicht over Athene is schitterend. We zien allerlei monumenten, maar ook de zee, de parken, de lichtjes van de auto’s. We blijven tot zonsondergang. De koude dag is ons in de kleren gekropen dus we besluiten ons te laten verwennen met een hotstone massage. We krijgen een op-en-top behandeling en genieten met volle teugen.

De volgende dag trekken we er opnieuw met de scooter op uit. Onze eerste stop is het meer van Vouliagmeni. Na een lekkere maaltijd, is het tijd voor te zwemmen. Een warme stroom komt samen met het zeewater. De rotsen maken het echt af! We rijden een heel stuk door langs de Griekse rivièra tot aan de tempel van Poseidon en Sounion Kaap. We blijven er voor de zonsondergang.

Een nieuwe dag en meteen ook de topfavoriet. Er staat een cruise op het programma. We varen naar drie eilanden: Hydra, Poros en Aegina.

Op het eiland Hydra verdwalen we door de smalle straatjes en steegjes. We ontdekken prachtige uitzichten en komen hier en daar een ezel tegen. De ezels zijn het voornaamste transportmiddel op het eiland. We genieten van een sangria en een biertje en reppen ons dan naar de boot, voor hij weg is.

Op het eiland Poros volgen we de trappen tot aan de Bell Tower. Van daaruit krijgen we een schitterend zicht op de baai, de boot en de rest van het eiland.

Onze derde en laatste stop is het eiland Aegina. We besluiten de excursies links te laten liggen en het havenstadje zelf te verkennen. We botsen op allerlei kraampjes en winkeltjes. Met een warm drankje genieten we van de zonsondergang achter de bergen. Op de boot genieten we nog van een Grieks dansspektakel alvorens we in de haven aanmeren.

Onze laatste dag is aangebroken en we besluiten nog een aantal bezienswaardigheden in Athene aan te doen. Na de Romeinse Agora trekken we naar de Griekse Agora, die zeer mooi bewaard gebleven is. Vervolgens trekken we langs de drukke kraampjes naar de bibliotheek van Hadrianus. Van daaruit maken we een grote wandeling door de stad. We zoeken een plekje op om te eten. Nog een laatste stop voor we huiswaarts gaan: het Acropolis Museum. Het museum herbergt allerlei archeologische schatten en geeft ons een inzage in de restauratie van de verschillende monumenten. We genieten van de laatste zonnestraaltjes op het terras alvorens we naar de luchthaven vertrekken.

Begint het al te kriebelen om samen iets te plannen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s