De eerste keer op cruise

Als ik onze kinderen vraag wat ze van de cruise vonden, krijg ik alleen superlatieven te horen. Deze reis heeft hun hartjes sneller doen slaan. Elke dag zwemmen, veel vrijheid, een prachtig schip met alle faciliteiten, en zelfs een extra Amerikaanse oma. Om nog maar over de prachtige bestemmingen te zwijgen.

Dag 1: vertrek vanuit Venetië

Vier uur, de wekker gaat. Onze ogen proberen te wennen aan de korte nacht en we schieten de kleren die we daags voordien klaargelegd hebben aan. Gewapend met dekens nemen Lucas en Marloes plaats in de auto. De eerste liedjes spelen op de radio en er wordt luidkeels meegezongen. Het vierde liedje vallen er drie in slaap. Met het gesnurk en onze favoriete playlist op de achtergrond rijd ik naar onze parking, op slechts 10 minuutjes van de luchthaven van Schiphol.

So far so good.

Er is al wat file voor de bareel. Ik schuif rustig aan. De auto voor mij scant in en rijdt door. Ik volg en scan mijn gereserveerde plaats eveneens. De bareel gaat open. Oei. De auto voor mij staat nog te wachten voor een tweede bareel. Hij kan pas doorrijden als de eerste bareel opnieuw sluit. Ik scan opnieuw en wordt geweigerd. De buschauffeur komt even helpen en na vijf minuten rijden we de parking op.

Iedereen uit de auto. Jassen aan, koffer open. Alle valiezen mee. Ik kijk de paspoorten nog even na. Alles bij? Ok, we gaan. De bus staat al te wachten, we nemen de achterste bank in. Ok we zitten! Nu kunnen we echt vertrekken. Even kijken hoe laat het inmiddels is… Ik voel in de zakken van mijn jas. Euhm… Even in mijn handtas kijken. Niks. Mijn broek? Ook niks. Waar is mijn GSM? Toch niet in de auto vergeten? Ik loop de bus uit en ga op zoek. De auto wordt uitgekamd, niks te vinden. Ik heb de oplader nog in de rugzak gestoken dus misschien is hij daar? Ik loop terug naar de bus. Buiten adem vraag ik Cedric eens in de rugzak te kijken. Nee, niks. Ik loop terug naar de auto. Daar ligt hij te blinken. Op de grond. Op 2 meter van mijn auto. Ok, all good. Nu kunnen we gaan.

De bus rijdt vlot naar Schiphol Airport en om 7 uur staan we op de luchthaven. Even coördineren. Departure hall 1, check in balie 8, gate B17.

We hebben nog tijd voor wat koffiekoeken en water. De vlucht heeft een halfuurtje vertraging. Ik koop een roman van Corina Bomann en de kinderen kiezen allebei een magic scratch boekje waarmee ze de komende uren zoet zijn.

Time to fly. Twee uurtjes naar Venetië, laat het avontuur beginnen.

Met een kleine vertraging komen we in Venetië aan. Een bustransfer brengt ons naar de hal waar we verschillende processen moeten doorlopen. Een boot brengt ons uiteindelijk naar het cruiseschip en om 15u30 zijn we in onze hut.

We kijken de veiligheidsfilmpjes (half) en gaan op ontdekking. Eerste stop: het buffet voor lekkere frietjes. We verkennen de 10de verdieping. De kinderen nemen heel dapper een duik in de jacuzzi, en wij genieten van een eerste drankje.

Om 19 uur worden we verwacht in restaurant Il Covo voor een driegangenmenu in stijl. Het zicht op zee is een mooie surplus.
We worden door de bediening in de watten gelegd. Zij krijgen op hun beurt prachtige tekeningen van de kinderen.

Na het eten zijn we steendood en kruipen we onze bedjes in. Zalig slapen op de kabbelende zee.

Dag 2: Kotor

Met een beetje vertraging komen we om 15u30 aan in Kotor, een prachtige havenstad in een baai in Montenegro. We gaan op ontdekking door de oude stad met haar prachtige smalle straatjes. We volgen de trappen tot boven. Een eerste hindernis, twee mannen vragen ons tickets te kopen om verder de berg op te gaan. We geloven er niet veel van en besluiten terug naar het stadje te gaan.

We eten nog een pannenkoek vooraleer we terug de boot op gaan.

Na een heerlijk diner is het tijd voor de danswedstrijd van de kinderen. Een beetje aarzeling maar uiteindelijk zetten ze een prestatie neer om U tegen te zeggen.

Daarna is het bedtijd.

Dag 3: Dag op zee

Een dagje op zee. We slapen lekker uit en gaan ontbijten. Voor de kinderen is er een masterchef Junior in het theater opgezet dus om 11 uur gaan we daarheen. We zijn te laat? Hoe kan dat nu? Blijkbaar is het uur in Griekenland anders… We zijn een uur verder.

Geen nood! We gaan de heerlijk warme jacuzzi in en genieten van de zon.

Cedric en ik hebben een massage geboekt. We zetten de kinderen af in de kidsclub en reppen ons voor onze afspraak. Ik word onthaald, mag me uitkleden en ben helemaal klaar voor de Balinese massage.

“Excuse me Miss, sorry Miss, your massage is not now.”

Hoezo niet?

“It’s 3 o’clock, sorry Miss, I’m sorry.”

Ik kleed me terug aan. Hoe kan dat nu? Inmiddels heeft de klok van mijn GSM zich blijkbaar wel naar de Griekse tijd aangepast, waardoor we er nu een uur te vroeg waren.

We besluiten een cocktail te bestellen en even in de zon te genieten vooraleer we ons laten masseren. De massage is top, we liggen vanvoor op het schip met zicht op zee en krijgen een heerlijke massage.

Daarna gaan we naar het theater voor de Family Game show. Leuk!

Om 19 uur is het tijd voor de diner. Zoals steeds is het tot in de puntjes verzorgd.

Dag 4: Mykonos

We gaan ‘s morgens van boord voor een wandeling door de straten van Mykonos, met little Venice en de oude windmolens die niet meer in gebruik zijn. We krijgen een aantal Griekse specialiteiten en mogen ouzo proeven.

Vervolgens lopen we nog wat rond door de prachtige, smalle steegjes met de witte huizen met blauwe, rode en groene portieken.

We gaan terug naar het schip waar we genieten van de jacuzzi.

‘s Avonds keren we terug naar Mykonos voor een avondje Mykonos by night. De magie daalt op de stad neer en we genieten van een echte Griekse avond op restaurant. De sirtaki wordt er lustig gedanst en we krijgen Griekse lekkernijen voorgeschoteld. We dansen er op los en geraken aan de praat met de Amerikaanse Bo.

‘s Nachts voert de ‘seabus’ ons terug naar het schip en begint de tocht naar Santorini.

Dag 5: Santorini

Onder het mom ‘ochtendstond heeft goud in de mond’ staan we vroeg op. Voor onze excursie naar het prachtige Santorini worden we om 7u45 in het theater verwacht.

Een boot vaart ons naar de oude haven van Fira van waaruit we met een bus het eiland zullen verkennen. De eerste stop: een wijngaard waar de gekende dessertwijn van Santorini gemaakt wordt. Het zijn de Venetianen die de wijngaarden in Santorini bekend maakten.

De geschiedenis van Santorini is op zijn minst eigenaardig te noemen. Het eiland heeft de vorm van een halve maan, maar voor 1600 v.C. was het eiland volledig rond. De vulkanen in de regio hebben het eiland de vorm gemaakt die het vandaag heeft.

Na de wijngaard rijden we naar het pittoreske en beroemde Oia. De rijke kapiteinen bouwden huizen boven op de berg. De armere bevolking had geen geld om de dure grondstoffen aan te kopen en groeven hun huizen in de vulkanische caldera. Als ze een extra kamer nodig hadden groeven ze wat dieper. Zo ontstonden de verschillende lagen die Oia kenmerkt. De grotwoningen die vroeger voor de armen waren, zijn nu enkel te betalen door de rijken der aarden. Een nachtje in zo’n grotwoning kan meer dan €1000 per nacht kosten.

We ontdekken Oia. Er loopt een boulevard over de hele lengte van het dorp. Het zicht is adembenemend en de winkeltjes verkopen lokale kunst en souvenirs. Oia heeft ontelbare kerken met de typische blauwe daken.

We genieten van pannenkoeken met zicht op de blauwe oceaan en de caldera. Vervolgens gaan we terug naar de bus die ons naar de hoofdstad Fira brengt.

Hier genieten we van de winkeltjes en van een heerlijke lunch. We gaan voor de Griekse moussaka en dolmas. De kabelbaan brengt ons naar de new port van waaruit een bootje ons terug naar het cruiseschip brengt.

De rest van de dag is het genieten van de zon. We zwemmen en luieren tot aan het avondeten.

Het diner is zoals steeds verrukkelijk en dan is het tijd voor de avondactiviteit. De dansshow: turn the rhythm up. We krijgen een waar dansspektakel te zien vooraleer we moe ons bed in kruipen.

Dag 6: Dag op zee

Een nieuwe dag op zee. We hebben heerlijk geslapen en starten de dag met het ontbijt. Vervolgens moet Lucas een Antigen-test afleggen om de haven in Bari morgen te mogen binnen varen. De test is gelukkig negatief en we gaan eens rond de shops. Marloes kiest voor een roos tekenboekje en Lucas gaat voor de auto’s.

Dan is het tijd voor Masterchef at Sea. We krijgen een quiz voorgeschoteld met 10 vragen over eten. De drie die de meeste juiste antwoorden hebben mogen meedoen met de Masterchef challenge. Een leuk tijdverdrijf maar winnen doen we niet.

We krijgen honger en gaan met de Amerikaanse Bo voor een uitgebreide lunch in één van de restaurants. Na een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert is het tijd om even te rusten in de hut.

Lucas en Marloes willen dolgraag naar de Kidsclub waar ze knutselen, spelletjes spelen en tekenen. Wij hebben een uurtje sauna geboekt.

We gaan de kinderen ophalen en maken ons klaar voor het avondeten. Marloes ziet er prachtig uit met haar felrode lippen en opgestoken haar. We hebben Bo aan onze tafel uitgenodigd. Het is Mediterraanse avond en de menu is zoals steeds heerlijk! De laatste uren is de zee wilder dan anders en Lucas heeft een beetje last. Ik besluit met hem naar de kamer te gaan waar hij meteen lekker in slaap valt.

Dag 7: Bari/Alberobello

We vertrekken ‘s morgens vroeg vanuit de haven van Bari met de bus naar Alberobello. Onze gids maakt er een soep van. Hij kan niet uit zijn woorden geraken noch in het Engels noch in het Duits.

We rijden langs de olijfbomen tot in Alberobello met haar typische trulli woningen.
Onze nieuwe vriendin Bo vergezelt ons tijdens de wandeling. We wandelen en lachen en genieten van het prachtige weer.

‘s Middags zijn we opnieuw op het schip waar we lunchen, zwemmen, de kamer op orde zetten en dineren. Na ons diner is het tijd voor een laatste show in het theater: Bella Italia. We genieten en kruipen dan vermoeid onze bedjes in.

Dag 8: Venetië

Om 10 uur zijn we van het schip. De transfer brengt ons de luchthaven van Venetië waar we onze bagage in bewaring houden. Van daaruit nemen we een waterbus – what’s in a name, een boot dus – naar het hartje van Venetië. We kijken onze ogen uit! Hoe mooi kan een stad zijn… De kanalen, de huizen en dan het prachtige San Marco-plein. We genieten van een heerlijke Italiaanse lunch alvorens we naar de luchthaven vertrekken.

Het wordt nog een lange dag. We checken in voor onze vlucht, komen aan in Schiphol en doen de lange weg naar huis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s