Montmartre met kinderen

De Franse hoofdstad Parijs heeft alles te bieden voor een leuke citytrip. Wij ontdekten Montmartre, het 18de arrondissement van Parijs en tevens de hoogste wijk met de bekende trekpleisters Sacre Cœur en Moulin Rouge.

Montmartre was tot in de 19de eeuw een dorp, net buiten Parijs. In 1860 zorgde Napoleon ervoor dat het een deel werd van Parijs en zo groeide Montmartre uit tot het cultureel centrum van de stad. Het was tot de jaren ‘30 dé plaats waar beroemde kunstenaars zoals Picasso, Van Gogh, Renoir en Monet vertoefden. Nadien viel het nieuwere Montparnasse in de smaak.

Een wandeling door Montmartre

We beginnen onze wandeling aan de metrohalte Anvers, vlakbij ons hotel Le Regent Montmartre by Hiphophostels aan de Boulevard Rochechouart.

We lopen de Rue Steinkerque in waar winkels met souveniers en kunst ons tegemoet roepen. We lopen de straat ten einde tot aan de Carrousel. Van daaruit werpen we een eerste blik op de heuvel van de Sacre Cœur. De kinderen maken een ritje (of twee) op de carrousel vooraleer we onze weg verder zetten.

We gaan linksaf door de Rue Yvonne Le Tac tot aan Place des Abbesses. Daar kunnen we het kunstwerk “Le mur des je t’aime” terug vinden waar “Ik hou van jou” in meer dan 300 talen geschreven staat.

Le mur des je t’aime

De Place des Abbesses is vooral gekend omwille van de straatmuzikanten en heeft één van de mooiste metroingangen van Parijs. Toen wij er waren was deze echter in constructie.

We gaan door de Rue Gabrielle tot aan de trappen. Picasso woonde in deze straat op nummer 49 toen hij in 1900 de Wereldtentoonstelling kwam bezoeken.

We gaan de trappen omhoog naar de Place Calvaire, het hoogst gelegen plein in Parijs.

We wandelen door tot aan de Place du Tertre, waar we iets eten en drinken op een gezellig terras. De Place du Tertre is het hart van Montmartre. De kunstenaars staan te popelen om een portret te schilderen en het plein heeft een gezellige artistieke sfeer.

Place du Tertre

We lopen door naar de prachtige basiliek Sacre Cœur dat gebouwd werd als gedenkteken voor de hinderlaag tegen de Pruisen in de 19de eeuw. Met een uitzicht over Parijs en zijn prachtige witte stenen van travertijn (kalksteen) is de Sacre Cœur een pareltje. Straatartiesten zorgen er voor muziek en we blijven er even om te genieten.

Er gaan veel verhalen de ronde over de heuvel rond de Sacre Cœur. De legende gaat dat Saint-Denis in de eerste eeuw na Christus door de Romeinen onthoofd werd, zijn hoofd opraapte en naar de top van de heuvel wandelde om vervolgens zijn weg verder te zetten naar een plek net buiten Parijs, een wandeling van maar liefst zes km. Ook de bouw van de Sacre Cœur ging met heel wat ongemakken te paar en duurde bijna 40 jaar.

Sacre Cœur
Sacre Cœur

We wandelen langs de Sacre Cœur door de Rue du Cardinal Guibert en gaan linksaf door de Rue du Chevalier de la Barre. Vervolgens slaan we aan het einde van de straat rechts af de Rue de Mont Cenis in en slaan de tweede straat links af. We zijn in de Rue Saint-Vincent.

Aan het einde van de straat kunnen we twee bijzonderheden vinden. De kleine wijngaard Clos Montmartre maakt tot op vandaag nog steeds wijn. In zijn vroegere jaren werden de wijnkisten versierd met kunst van de lokale kunstenaars. Rechts kunnen we Le Lapin Agile vinden, zeer geliefd door kunstenaars als Picasso en uitgebaat door een koppel door allen geliefd.

We gaan linksaf in de Rue des Saules tot aan La Maison Rose, op de hoek met de Rue de l’Abrevoir. Dit roze huis is ontzettend fotogeniek en daardoor één van de drukste plekken op onze route.

We gaan de Rue de l’Abreuvoir in tot aan de Place Dalida waar we tal van prachtige huizen tegen komen. De Place Dalida is genoemd naar één van de meest bekende Franse zangeressen van de 20ste eeuw.

We wandelen door naar park Suzanne Buisson waar we een beeld van de heilige Denis kunnen vinden. Er is een kleine speeltuin waar de kinderen spelen vooraleer we aan het laatste deel van onze wandeling beginnen.

We wandelen langs de Avenue Junot naar de Rue Lepic. In het begin van de straat zien we de Moulin de la Galette. Het is één van de iconische overblijfselen van de meer dan dertig molens die Montmartre vroeger rijk was. Bekende kunstenaars als Van Gogh, Renoir, Monet en Manet kwamen er voor een koekje en een glas melk.

Moulin de la Galette

We wandelen de straat uit tot als we aan de Place Blanche komen. Rechts van ons zien we de Moulin Rouge, één van de gekendste danstheaters ter wereld waar nog steeds shows opgevoerd worden.

Moulin Rouge

We eindigen onze wandeling aan de metrohalte van waaruit we Parijs verder ontdekken.

Meer weten? Stuur me een berichtje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s