Slovenië met kinderen

Slovenië telt niet alleen meer appelblauwzeegroene rivieren en meren dan je kan tellen, het land heeft bovendien de indrukwekkende Julische Alpen, een charmante hoofdstad en een vriendelijke, gastvrije bevolking.

Enkele highlights die je zeker niet mag missen:

Het meer van Bled

Het meer van Bled is ideaal gelegen. Vlak aan de majestueuze Julische Alpen en op slechts 35 minuten van de pittoreske hoofdstad, is Bled de ideale uitvalsbasis voor een vakantie in Slovenië. Uniek aan het meer is het eiland met de 9de eeuwse kerk dat zich er middenin bevindt.

Er zijn verschillende campings rond het meer waar menig toerist zijn plaatsje vindt. Wij kozen voor een verblijf in Vila Alpina, een kleinschalig hotel op wandelafstand van het meer.

Er zijn tal van activiteiten te ondernemen aan het meer.

Het meer van Bled

Zwemmen staat met stip op nummer één. Je kan op verschillende plekken het water in gaan. Er zijn echter 3 grote zones waarvan één betalende. Deze laatste heeft dan wel een fun park.

Je kan een wandeling maken rond het meer. Er is een prachtig wandelpad aangelegd rondom rond. De wandeling is ongeveer 8 kilometer. Je kan van hieruit ook de kasteelberg beklimmen.

Het meer van Bled

Daarnaast kan je het eiland bezoeken met een gondel. Je kan zelf roeien naar het eiland (aanrader!) of je laten overvaren door de lokale ‘Pletna’. Deze kleurrijke gondels varen al honderden jaren rond op het meer!

Op het eiland zelf kan je (tegen betaling) een bezoek brengen aan de kerk, de klokken luiden en een wens doen. Je kan er daarnaast ook – met een schitterend uitzicht over het meer – iets drinken of een ijsje eten.

Adventure Park Bled

Bled heeft zijn eigen Adventure Park ‘Straza Bled’. Met een panoramisch zicht over het meer kan je er in de zomer rodelen of een hoogteparcour afleggen.

Kasteel van Bled

Het kasteel van Bled lonkt van zodra je aan het meer aankomt. Het torent ver boven het meer uit en heeft een sprookjesachtige uitstraling. Dineren in het kasteel is een absolute aanrader: de zonsondergang, de gastronomie en de bediening zijn fantastisch! Je kan er ook gemakkelijk met de auto geraken.

Adventure rafting bled

In Slovenië zijn heel veel helderblauwe rivieren. De ideale manier om deze te ontdekken is door erop te raften of kajakken. Vanuit Bled kan je een kindvriendelijke raftingtrip boeken bij Adventure Rafting Bled.

Kinderen vanaf 4 jaar mogen deelnemen aan de activiteit. De gidsen zijn behulpzaam en maken er een leuke uitstap op de rivier Sava Bohinjka van met een hoekje af. Een duik in het ijskoude water wordt aangemoedigd en de kinderen mogen vooraan op de boot rodeo spelen. De rivier heeft, afhankelijk van de periode van het jaar, niveau II-III dus het wordt nooit echt gevaarlijk.

Één van de highlights in Slovenië kan je op slechts 10 km van Bled vinden: een hike door de Vintgarkloof. De kloof is gelegen in het Triglav National Park en 1,6 km lang. Er werd een prachtig wandelpad aangelegd. Onderweg zie je helder water, kleine watervallen en canyons. Voor de kinderen is het één groot avontuur!

Ljubljana

Ljubljana

Een absolute must bij een bezoek aan Slovenië is een uitstap naar de charmante hoofdstad Ljubljana.

In Ljubljana kan je gezellig rond wandelen. Een leuk startpunt is Garnji street. Van daaruit kan je wandelen naar het kasteel van Ljubljana van waaruit je een panoramisch uitzicht hebt over de hele stad, zeker wanneer je bovenaan de toren staat!

De kabelbaan neemt je terug het centrum in. Volg links de gezellige winkelstraat tot je rechts aan de Tromostovje (Triple Bridge) komt. Het geeft een indrukwekkend beeld van de stad, zeker met het Preseren square erachter met zijn art nouveau gebouwen en 17de eeuwse kerk. Het is wat mij betreft tevens één van de meest romantische plekken van de stad.

Je kan verder wandelen langs de rivier Ljubljanica. De straat is vol met gezellige restaurants en cafés waar je gerust enkele uren kan genieten van de sfeer.

Andere leuke uitstappen in Slovenië

Slap Pericnik

Hike naar de waterval Slap Pericnik. Er zijn verschillende tochten naar de waterval mogelijk. Je kan vanuit Mojstrana de tocht starten (dagtocht) of je kan rijden tot aan de parking van Koča pri Peričniku. De rivier aan de waterval is prachtig, zo helderblauw hebben we het nog niet gezien! Het is een steile beklimming naar de waterval maar je kan de waterval reeds zien! Eens boven word je beloond met een prachtige waterval van meer dan 50 meter hoog! Je kan bovendien achter de waterval doorwandelen. Het is spectaculair, zeker voor de kinderen!

Jasna meer

Bezoek aan het Jasna meer met zijn mystieke uitstraling en wateractiviteiten. Vlak aan het meer is er een charmante chalet waar je iets kan eten en drinken.

Tolmin-kloof

De Soca vallei is eveneens een absolute must om te bezoeken. Je kan een prachtige hike doen in de Tolmin kloof. De route is leuk aangelegd met diverse stops langs de Tolminka rivier zoals de devil’s bridge, the bear’s head en dante’s cave. Daarnaast kan je in de Soca vallei eveneens kajakken en paragliden.

Meer van Bohinj

Het grootste meer van Slovenië is het meer van Bohinj. Wanneer je van de Soca-vallei of Tolmin-kloof komt, kan je de autotrein nemen in Most na soci. Je rijdt met jouw auto op de trein door de Alpen en komt op nog geen 10 minuten rijden van het meer uit.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat me dan iets weten!