Tbilisi, ongelooflijke mix tussen Oost en West

Tbilisi (vroeger: Tiflis) is de bruisende hoofdstad van Georgië, en wat mij betreft de ideale citytrip. Het heeft de charmes van Praag, telt tal van gezellige pleintjes en barretjes en ligt op minder dan 5 uur vliegen van België of Nederland.

De zijderoute die vanaf de eerste eeuw Europa en Azië met elkaar verbond zorgde ervoor dat de stad zich ontwikkelde. De stad is dan ook een ongelooflijke mix van Oost en West. De mengelmoes aan Byzantijnse, Oosterse en Europese culturen is een lust voor het oog.

Je kan de stad het best ontdekken door te verdwalen in het oude centrum. De smalle straatjes leiden je langs kleurrijke huizen met houten balkons naar verborgen plekjes zoals de prachtige Juma Moskee. Als je het pad over het bruggetje aan de moskee volgt, kom je aan een bescheiden waterval.

Een beter – zeg maar adembenemend – zicht op de vele kerken, de rivier en de mix van de oude en nieuwe stad, krijg je vanaf de top van de heuvel. Deze bereik je gemakkelijk en goedkoop met de Tbilisi Kabelbaan. Bovenaan bevinden zich tal van kleine kraampjes tot aan het grote standbeeld van Moeder Georgië. Je kan eveneens wandelen tot aan de Botanische tuinen en het Narikala Fort.

Tbilisi telt eveneens een waanzinnig aantal wijnbars. De eerste wijnbouw in Georgië dateert van meer dan 7.000 jaar geleden en is daardoor één van de oudste van de wereld. De traditionele Georgische wijnbouw met zijn typische kleikruiken is daardoor ook opgenomen in het Unesco erfgoed. Één of twee wijntjes proeven zijn uiteraard een must.

Je kan met een hop on hop off bus diverse plekjes in de stad leren kennen, zoals de moderne Brug Van De Vrede, of één van de vele andere straten.

Onderweg passeer je eveneens een marktje langs het water waar je het werk van de lokale kunstenaars kan bewonderen.

Tbilisi is eveneens ideaal gelegen voor wat leuke dagtrips. Er worden verschillende trips aangeboden naar alle uithoeken van het land.

Mtskheta

Vlakbij Tbilisi ligt de vroegere hoofdstad Mtskheta. Naast de oude nederzetting blijkt het hele dorp omgetoverd te zijn tot een marktplaats met gezellige kraampjes, restaurants aan het water en kunst.

Waterpretpark Aquapark

Verkoelen kan je in het waterpretpark Aquapark. De site is dagelijks geopend vanaf 10 uur en heeft zowel zwembaden voor kleine als grote kinderen. Het heeft daarnaast tal van glijbanen, ligbedden,…

Het Georgische gebergte

De streek van Borjomi en Bakuriani is vooral gekend als skigebied, maar leent zich daarnaast eveneens tot verschillende wandelingen, zowel in als naast het Borjomi-Kharagauli nationaal park.

Via applicaties als Wikiloc kan je op zoek gaan naar een geschikte wandelroute of er zelf eentje uitstippelen.

Georgië heeft uiteraard nog veel meer te bieden!

Vragen of opmerkingen? Aarzel niet mij te contacteren.