Jerevan, een Armeense parel

Jerevan, (ook wel: Yerevan, Erevan) is de hoofstad van Armenië en telt zowat de helft van de populatie. De stad werd opgericht in 782 voor Christus en is daarmee één van de oudste steden ter wereld.

De stad van de fonteinen wordt gekenmerkt door de Sovjetbouwstijl en de vele barretjes en restaurants. Het centrum bevindt zich rond het Republic Square. De gebouwen rondom het plein zijn gebouwd met de typische roze en gele tufsteen (een vulkanische steen). ‘S Avonds veranderen de fonteinen in een kleurrijk muziekspektakel.

Een stadswandeling met een lokale gids geeft je nieuwe inzichten over Armenië dat jarenlang onder de heerschappij van verschillende andere wereldstaten viel zoals het Perzische Rijk, het Ottomaanse Rijk en de Sovjet-Unie. De Armeense genocide begin vorige eeuw liet een diepe indruk na op het land.

In 1988 vond er een zware aardbeving plaats in Spitak in het noorden van het land. Onze gids vertelde ons dat iedereen in Armenië wel iemand kende die tijdens deze aardbeving het leven liet of dakloos werd. Datzelfde jaar ontstond het conflict met Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach dat tot op vandaag nog niet opgelost is.

Jerevan heeft heel wat leuke dagtrips te bieden.

Khor Virap

Khor Virap ligt in het Zuiden van Armenië op een halfuur rijden van Jerevan.

Het klooster ligt op een unieke locatie vlakbij de Turkse en Iraanse grens en met zicht op de heilige berg Ararat, waar volgens de Armenen de ark van Noah landde.

Het Armeens Alfabet monument

De Armenen hebben een eigen alfabet, ontworpen door missionaris Mesrop Mashtots en telt 39 letters.

Het Armeens Alfabet monument ligt vlakbij de kloosters Hovhannavank en Saghmosavank en onderweg naar het Amberd-kasteel.

De kloosters Hovhannavank en Saghmosavank

Deze prachtige kloosters uit de 13de eeuw liggen vlakbij elkaar langs een canyon. Het uitzicht is prachtig en de typische Armeense bouwstijl werkt betoverend.

Amberd fort

De middeleeuwse vestiging uit de 10de eeuw is gelegen op de berg Aragats. Het fort is inmiddels een ruïne maar is spectaculair gelegen, eveneens als de kerk Vahramashen.

Sevanmeer

Het Sevanmeer is gelegen op 1914 meter hoogte en is het grootste meer van Armenië. De kleur van het water is recent veranderd door algen. Het meer leent zich uitstekend voor watersport, een boottocht en een bezoek aan het 9de eeuwse Sevanavank klooster

Garni tempel

De Grieks-Romeinse tempel van Garni laat een vreemde indruk na in het Armeense landschap. De tempel zou door koning Tiridates I gebouwd zijn voor de zonnegod.

Klooster van Geghard

Het klooster van Geghard staat op de Unesco-werelderfgoedlijst en met reden. Het is gelegen in de Boven-Azatvallei en delen van het klooster zijn uit de rotsen gehouwen.

Zvartnots tempel

De Zvartnots tempel ligt vlak uit de stad en is prachtig gelegen. Het staat op de Unesco-werelderfgoedlijst.

Vanuit Jerevan zijn er nog tal van dagtrips mogelijk naar onder meer watervallen, wijngaarden, grotten en kloosters.

Overnachten

Wij hebben in twee fantastische hotels gelogeerd in Jerevan.

  • Aghababyan’s Hotel*****, is gelegen buiten het centrum en is een fantastisch hotel met prachtige, luxueuze kamers.
  • Messier 53****, is gelegen in het centrum van Yerevan, heeft een uitgebreid ontbijtbuffet, een fitness en wellnessfaciliteiten.

Vragen of opmerkingen? Aarzel niet mij te contacteren.