Cuba met kinderen: Budget

Een reis naar Cuba met kleine kindjes, wat kost ons dat eigenlijk? Op voorhand kon ik de prijs van deze reis moeilijk inschatten. Dat er in Cuba twee munteenheden waren, dat wist ik wel. Je hebt de CUP voor de lokale bevolking en de CUC voor de toeristen.

Om gemakkelijk te rekenen komt 1 CUC overeen met 1 euro, al is het in werkelijkheid €0,89.

Cuba bleek toch een duurder land te zijn dan verwacht. Vooral voor excursies en transport kennen ze de prijs en rekenen ze goed door. Daarnaast vroegen ze achteraf vaak een hoger bedrag dan vooraf afgesproken. Dit fenomeen was vooral opvallend bij de Bicitaxi’s en bij de paard en kar. Hoewel we ons hier niet altijd door lieten vangen, hadden we soms geen zin in een zoveelste discussie.

Verblijf

We verblijven in Cuba in de zogenaamde Casas Particulares of de B&B’s van Cuba. We logeren steeds in het centrum van de stad of vlakbij het strand. Aangezien we met z’n vieren zijn, opteren we meestal voor kamers met 2 of 3 bedden.

Boeken doen we via Airbnb, vooral omwille van de ruime keuze. Als je je via deze link aanmeldt, krijg je €30 korting bij het boeken van je eerste verblijf: https://abnb.me/e/SQyXbISDrU .

De prijzen van de verblijven variëren enorm. Voor ons hoeft de grote luxe niet echt, al kiezen we af en toe voor een verblijf met zwembad. Gemiddeld spenderen we €22,86 per nacht.

Transport

Een internationale vlucht van Brussel naar Varadero (heen/terug) met TuiFly komt neer op €2.566 voor 2 volwassenen en 2 kindjes (5 en 2 jaar).

In Cuba zelf verplaatsen we ons met de bus, de bicitaxi of de taxi. Het vervoer blijkt al snel een grote uitgavepost te zijn.

De beste optie is de Viazul-bus die je op voorhand kan reserveren. Kinderen vanaf 3 jaar betalen 50 %. Kinderen onder de 3 jaar mogen gratis mee maar krijgen in dat geval uiteraard ook geen eigen zetel. Boeken kan online via de website. Je dient je reserveringsbevestiging wel op voorhand af te drukken.

Gemiddeld spenderen we €24 per dag voor 2 volwassenen en 2 kindjes.

Eten en drinken

Eten in Cuba is niet écht goedkoop zoals in Azië, maar ook niet duur.

Voor het ontbijt betalen we ‘s morgens 5 CUC per persoon, wat neerkomt op €4,43. Het ontbijt bestaat meestal uit eieren, brood, beleg, fruit, warme dranken en melk. Af en toe krijgen we daarbovenop pannekoeken of andere warme gerechten.

De eerste dagen betaalden we steeds voor 3 personen (2 volwassenen, 2 kinderen), maar aangezien er altijd een overvloed aan eten was schakelden we snel om naar een ontbijt voor 2 personen.

We aten zowel ‘s middags als ‘s avonds op restaurant. We kiezen meestal voor een simpel, goedkoop gerecht vergezeld met een cocktail. We betalen meestal 4 à 8 CUC per gerecht. De cocktails zijn heel goedkoop en kosten meestal 2-3 CUC.

Gemiddeld spenderen we €56 per dag aan eten en drinken (voor 2 volwassenen en 2 kinderen).

Visa

De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden een Cubacard (Visum) aan in de ticketprijs. Bij aankomst in de luchthaven ga je met een voucher deze kaart ophalen.

Excursies

Aangezien we geen auto gehuurd hebben, plannen we excursies vaak met een lokale taxichauffeur of met een reisorganisatie zoals Cubatur of Camaguax.

Hierbij een aantal excursies (prijs in totaal, behalve indien anders aangegeven):

Rondleiding met privégids in Santa Clara:40 CUC

Een uitstap naar Playa Los Cocos met de koets: 20 CUC

Catamarantour naar Playa Bonita met lunch en open bar: 174 CUC

Excursie naar Gran Parque Nacional Sierra Maestra: 140 CUC

Excursie naar Reserva Ecologica Limones Tuabaquey: 110 CUC

Excursie naar El Nicho: 70 CUC

Crocodile farm: 10 CUC

Excursie Cienaga de Zapata: 30 CUC

Duikexcursie: 35 CUC (duik en transport per persoon) of 10 CUC (enkel transport per persoon). Kinderen rijden gratis mee.

Paardrijden in Viñales: 20 CUC / paard

Excursie naar Cayo Jutias: 30 CUC

Hop on hop off bus Havana: 20 CUC

Aan excursies geven we gemiddeld €27,36 per dag uit.

Extra’s

Souveniers zijn op verschillende plaatsen te vinden. Wij kopen sigaren, sigarenhouders, handgemaakte rammelaars met de Cubaanse vlag, een houten doosje, een houten auto, een spel dominoblokken, sleutelhangers en een schilderij.

We betalen voor souveniers €111,56.

Overzicht kosten

De totale kost voor 32 dagen voor 2 volwassenen en 2 kinderen bedraagt €7.279,78.

Vluchten €2.566

Verzekering €176

Transport €769,37

Verblijf €731,79

Visa €0

Eten €1.791

Winkel €153

Souveniers €111,56

Excursies €875,69

Diversen €105,37